Vi borde lära oss av hockeyn

Hur ofta har du hört talas om att det varit läktarvåld på en hockeymatch? Eller att supporters samlats i hundratal för att slåss före eller efter en match? Inte så ofta eller hur? Vad detta beror på vet jag faktiskt inte men det jag vet är att vi borde lära oss av hur läktarkulturen vid en rink fungerar. Det är ju inte ovanligt att se en elektriker i Timrå med sin röda tröja sitta bredvid en snickare från Göteborg som hejar fram sitt älskade Frölunda, utan att bli ovänner!

Kärleken för sporten är större än rivaliteten

Många av de fotbollsfans som slåss gör detta bara för att de gillar våldet. De är inga äkta supporters som stöttar sitt lag i med- och motgångar utan vill bara provocera motståndarlagets fans. Tyvärr finns dessa personer i många supporterklubbar och det är ingen enkel sak att få dem att sluta upp. 

Det som krävs är att vi, precis som hockeyfans, sätter sporten före egna känslor. Om vi som kan klara av att ta en förlust och gratulera motståndarna också kan påverka en enda "huligan" så har vi börjat vinna kampen. 

Så nästa gång du är på en match, bua inte mot motståndarna. Håna inte deras fans och provocera dem inte. Ge dem istället cred för lagets insats och skulle ditt lag förlora matchen - var inte en dålig förlorare. Säg bara "nästa gång så vinner vi!" Det vinner både vi supporters och vårt lag på. 

20 Oct 2021