Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll, känd i USA helt enkelt som fotboll, är en konkurrenskraftig lagsport känd för sin fysiska grovhet trots att det är ett mycket strategiskt spel. Målet med spelet är att ta poäng genom att föra bollen in i motståndarlagets målzon, sparka ett field goal eller göra en säkerhet genom att tackla motståndarlagets bollbärare i hans egen målzon. Bollen kan föras fram antingen genom att bära den eller genom att kasta den till en lagkamrat. Vinnaren är det lag med flest poäng när tiden går ut och det sista spelet är slut.

Amerikansk fotboll härstammar från rugbyfotboll som spelades i Storbritannien i mitten av artonhundratalet. Den första matchen i collegefotboll spelades den 6 november 1869 mellan Rutgers University och Princeton University. Det första moderniserade spelet var den 4 juni 1875 mellan Harvard University och Tufts University.

Professionell fotboll utvecklades i bruksstäderna Pennsylvania och den amerikanska mellanvästern i början av nittonhundratalet. National Football League (NFL) grundades 1920 i Canton, Ohio, och består nu av 32 lag. Idag är fotboll den populäraste amerikanska sporten, med dagen för NFL-mästerskapet – Super Bowl – ett av de största tillfällena för sociala sammankomster i USA.

Utanför USA kallas sporten för amerikansk fotboll för att skilja den från andra fotbollsspel. I Australien och Nya Zeeland är spelet känt som Gridiron, även om ordet "gridiron" i Amerika endast syftar på spelplanen. Variationer av spelet inkluderar kanadensisk fotboll och Arenafotboll.

2 May 2023