Små förändringar inom fotbollen sedan 90-talet

Fotboll är livet för många fotbollssupportrar runt om i landet. Att spendera helgerna nära sitt älskade fotbollslag är en känsla som många fotbollssupportrar faktiskt lever för. Läktaren på de flesta arenorna ser ganska snarlika ut runt om i världen. Egentligen är inte så mycket förändrat sedan 90-talet förutom att säkerheten överlag har höjts, speciellt under stora derbymatcher. En förändring som få åskådare på läktarna kanske tänker på är att led belysning börjat ersatt halogen strålkastarna på många fotbollsarenor.

LED strålkastare lyser upp fotbollsplanerna

I många år har halogen varit den dominerande ljuskällan inom sport och friidrott, men så är det inte längre. LED strålkastare har börjat ersätta konventionella strålkastare med halogen teknologi i en allt snabbare takt. Men vad är det som är så bra med LED strålkastare egentligen?

Strålkastare med led dioder är väldigt energieffektiva och förbrukar mycket mindre energi än konventionella strålkastare. Fotbollsklubbarna har blivit mycket mer kostnadsmedvetna sedan ett par år tillbaka då konkurrensen börjat tätna och en stark ekonomi är viktigare än någonsin tidigare. Förutom strålkastare så har man även börjat byta ut lampor som lysrör i spelargångarna och på läktartaken. Med tanke på att klubbarna använder arenorna vid flera tillfällen varje vecka, både under matcher och träningar, så kan besparingarna uppgå till miljonbelopp i vissa fall. En stor fördel med led lysrör som är retrofit är att de även passar till arenornas befintliga armaturer.

1 Jun 2017